Ik ben Marjan Zaagman, al meer dan dertig jaar woonachtig in Haarlem. Sinds kort mag ik mij tuinontwerper noemen.  En ik sta te trappelen om daarmee verder aan de slag te gaan!

Al zolang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door groen.  Ik herinner me dat ik als jong kind al oog had voor de wilde planten die groeiden op de plekken waar we speelden. Als puber was ik altijd bezig met de kamerplanten op mijn slaapkamer. Die liefde verschoof later naar een balkon en weer later naar mijn stadstuintje van 48 m². In de afgelopen jaren ben ik oogstdeelnemer geworden bij Moestuin Leyduin in Vogelenzang, waar ik een cursus biologisch dynamisch tuinieren heb gevolgd en vrijwilliger ben. Daar heb ik ook de nieuwe pluktuin ontworpen (2017).  Sinds enkele jaren sta ik als ambassadeur op evenementen en markten met het tuinblad “onzeeigenTUIN”.   En vanaf maart 2018 beschik ik over een volkstuintje waar ik naar hartelust kan experimenteren met fruit, kruiden en zonneborders.

Toch duurde het tot 2015 voor ik ertoe kwam mijn groene vingers professioneel in te zetten. In dat jaar kwam er een einde aan een lange carrière in de zorg en hulpverlening. Op dat moment volgde ik een proefles “Tuinarchitectuur” bij het IPD in Utrecht. Mijn hart bloeide op en ik was meteen “om”.  Een basis- en vervolgopleiding volgde, en ik raakte thuis in de wereld van tuinontwerpers. Intussen heb ik mijn diploma gehaald (juni 2018) en – met heel veel plezier – een aantal kleine tuinen ontworpen, waarvan er diverse intussen zijn aangelegd.  Ook heb ik wat losse cursussen en workshops gevolgd (o.a. “Seizoenenborder” bij Modeste Herwig) en daarmee wil ik zeker doorgaan.

Vanwege mijn arbeidsverleden ben ik gewend om met mensen in gesprek te gaan en te onderzoeken wat hen aanspreekt. Het proces van samen plannen bedenken en ideeën vormgeven, vind ik heerlijk en ik denk dat daar ook mijn kracht ligt. Daarbij maakt het mij niet zoveel uit wat iemands wensen zijn:  is er een voorkeur  voor weelderig, organisch, modern, eetbaar, dier- en/of kindvriendelijk, voor een klein budget, onderhoudsarm…   Wel vind ik het belangrijk om te werken met zoveel mogelijk respect voor de bodem en het milieu. Daaruit volgt: mocht u een volledig betegelde tuin willen, dan kan ik u niet helpen en kunt u beter op zoek gaan naar iemand anders.

Omdat ik nu eenmaal in de stad woon en daar zelf mijn ervaring heb opgedaan in een kleine, beschaduwde tuin, kan ik goed helpen met de inrichting van zo’n (kleine of wat grotere) stadstuin met zijn specifieke problemen.  Ook voor balkons en daktuinen heb ik belangstelling. Maar ik ben een leergierig mens, dus ik sta zeker ook open voor andere uitdagingen.

Neem gerust contact op, dan kunnen we zien wat er mogelijk is. Als ik denk dat ik niet de juiste persoon ben kan ik misschien helpen met het vinden van een tuinontwerper die beter bij u past.